35. NÄDAL 28.8.2017.-3.9.2017. Jõgeva ümbruses

Eingereicht von Looduskalender - Di., 05.09.2017 - 10.10
Autorid

Ülevaate koostasid ning pildistasid Laine ja Vello Keppart

Bild
Toominga lehed hakkavad värvuma
Textkörper

Toominga lehed hakkavad värvuma

Nädal algas jaheda ilma ja kohatiste öökülmadega rohul.

Esmaspäeval langes öösel termomeetrinäit õhus meteojaama andmetel 3,9 ja teisipäeval 3,6 kraadini ning maapinna lähedal mulla kohal kahe kraadini. Ilmajaama väljaku lähedal rohul mõõdeti -1,5 kraadi. Põõsaste vahele aiamaadele see külm ei ulatunud. Avamaal kasvavad kurgid ja teised õrnad taimed jäid alles.

Kolmapäevaks jõudis taas kohale soojem õhumass ja öökülmaoht oli selleks korraks möödas. Maksimaalne õhutemperatuur tõusis augusti kahel viimasel päeval 22...23 kraadini, 1. septembril 19 kraadini. Ööpäeva keskmisteks õhutemperatuurideks arvutati kirjeldatud soojadel päevadel 16...18 kraadi, mis on iseloomulik südasuvisele ajale.

Nädala lõpp oli pilves ja laupäeva pärastlõunal hakkas sadama vihma. Vaheaegadega jätkus vihm öötundidel ja pühapäeva hommikul. Sademete summaks kogunes 8 mm.

Põldudel toimus sel nädalal hoogne teraviljakoristus ja ilmad selleks tööks olid valdavalt soodsad. Koristuse järel tehti kõrrekoorimist.

Aiamaadel võeti kartuleid, tootmispõldudel seda veel näha ei olnud. Külvati talirukist katsepõldudele.

Sügise saabumisest andsid märku esimesed kollased lehed sookaskede võrades ja nende varisemine teedele. Noores kuusikus sai korjatud kuuseriisikaid.

Vaimastveres oli pühapäeval veel kolm valge-toonekurge.

Lõhislehine päevakübar `Goldball´ on rahvasuus tuntud kui talijorjen

Lõhislehine päevakübar `Goldball´ on rahvasuus tuntud kui talijorjen

Aedades õitseb rikkalikult erinevaid lilli.

 

Jõgeval 4.9.2017.

Tags

Wir verwenden Cookies auf unser Webseite um die Benutzererfahrung zu verbessern.

Wir verwenden außerdem Dienste zur Analyse des Nutzerverhaltens und zum Einblenden von Werbung. Um weitere Informationen zu erhalten und ein Opt-Out-Verfahren einzuleiten klicken Sie bitte auf „Weitere Informationen“.