Talilinnukaamera - musttihane

Submitted by Looduskalender on Fri, 29.12.2017 - 10:10
Autorid

Külalisi tutvustab Linnuvaatlejawww.linnuvaatleja.ee

Body

Üllatuslikult on talilinnukaamerast toidumaja külastamas märgatud ka musttihast, keda toidumajade juures näeb pigem harva.

Musttihane on meie tihastest väikseim ja näeb välja nagu väike värvitu rasvatihane – pea on tal samamoodi must suure valge põselaiguga, kuid hea määramistunnus on valge kuklalaik ning triip tiival. Talvel võib neid tegutsemas näha ühistes salkades koos teiste tihastega.

Musttihane

Musttihane / foto: Uku Paal (www.eoy.ee/rasvatihane/tihased/musttihane)

Eestis on musttihane ebaühtlaselt levinud, pesitsedes peamiselt kuusikutes ja kuuse-segametsades, saartel ka männikutes ning männi-segametsades. Pesa ehitab musttihane puuõõnsusse, aga ka puujuurte vahele või pehkinud kännu sisse, kuid pesakaste asustab harva. Musttihaseid pesitseb Eestis 15 000 – 25 000 paari ja talviseks arvukuseks hinnatakse meil 20 000 – 40 000 isendit.

Musttihase peamiseks toiduks on putukad ja teised väikesed selgrootud, aga ka okaspuude seemned. Talveks valmistudes võivad musttihased ka toiduvarusid soetada. Sarnaselt teistele tihastele valitseb ka musttihaste talvistes salkades sotsiaalne hierarhia.

Musttihase heaks määramistunnuseks on valge kuklalaik.

Musttihase heaks määramistunnuseks on valge kuklalaik. / foto: Mati Kose (linnud.loodus.ee/musttihane)

Musttihane on paigalind, kes mõnel aastal võtab ette märgatavaid rändeid lõuna- ja läänepoole. Viimaste aastakümnete massilisemat musttihaste rännet vaadeldi Eestis 2015. aasta augusti lõpus ja septembri alguses, kui ühe hommikuga loendati näiteks Läänemaal Puises 50 900 ja Pärnumaal Kablis 40 000 rändavat musttihast.

Musttihase kohta loe lisaks rasvatihase aasta kodulehelt www.eoy.ee/rasvatihane/tihased/musttihane.
Musttihase häälitsusi kuula xeno-canto või Loodusheli kodulehelt.
Musttihase vaatlused eElurikkuse andmebaasis.

Musttihane

 

Marko Mägi ja Margus Ots
info/at/linnuvaatleja.ee