Lepa urvad - leiva urvad

Enviado por Looduskalender el Dom, 11/03/2018 - 18:18
Autorid

Fotod Arne Ader

Lepaurvad

Lepaurvad

Cuerpo

 

Hall lepp ehk valge lepp       Alnus incana

 

Pikad ja pruunid isasõied on leppadel juba pikenenud, rippudes puudel kas kolme või viie kaupa.

Meie vanavanemad ennustasid oma sügisest viljasaaki kevadise urvarohkuse järgi (lepa urvad „leiva urvad“), eks nad ju viljapäid meenutavad.

„Näljaurbadeks“ nimetati eelmise aasta musti, talvega seemnetest tühjaks pudenenud lepakäbisid ning nende rohkust raagus puudel seostati ennevanasti ikaldusega.

Rahvakeeli kutsuti halli leppa ka maltslepaks või pasklepaks.

 

Lepakäbid

Lepakäbid

Halli lepa massilise õitsemise ajal, märtsi-, aprillikuus on noored emasurvad pisikesed, püstised ja punakaspruunid – kaheksa kuni kümne kaupa kimbus. Olenevalt ilmadest õitsevad hallid lepad väärikamatest sangleppadest nädala, paari jagu varem.

 

Lepaseemned lumel

Lepaseemned lumel

Kogu talve jooksul on värvulised pudisevatest leppade seemnetest toidulisa saanud. Lihtsalt teadmiseks, et tuhat halli lepa kuni pooleteise sentimeetrist, tumepruuni seemet kaalub vaid üks gramm.

 

Urvalinnud

Urvalinnud

Alates iseseisvusaja algusest, kui sööti jäid paljud karja-, heina- ja põllumaad, suurenes lepikute osakaal kuni 10%-ni meie metsade kogupindalast.

Seemnest idanenud hall lepp saavutab viljakandvuse kaheksandal kuni kümnendal eluaastal. Juurevõrsetest kasvama hakanud puu isegi mõni aasta varem.

Lepad õhtuvalguses

Lepad õhtuvalguses

Sellises omatahtsi kasvama hakanud ajutises metsatüübis kasvavad lepad koos haava, remmelga ning arukasega. Sellise puistu kaitsvas rüpes leiame sirgumas hoopis külmaõrnemaid liike: vahert, tamme, toomingat, kuuske… ja kui inimene looduses toimuvale vahele ei segaks, sirguksid lepikute viljakal pinnasel kunagi kuusikud.

Pisike kuuseke

Pisike kuuseke

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.

We also use analytics & advertising services. To opt-out click for more information.