Karupojad talvepesas

Postitas Looduskalender - N, 09.02.2017 - 14.14
Autorid

Pildistas Peep Männil

Image
Sisu

Karu talvepesa, möödunud kevadel pildistatud

 

Pruunkaru ehk karu     Ursus arctos

 

Emakarudel algas poegimine veidi enne jõulusid, aga veebruarikuu alguseks peaks kõigil tiinestunutel ehk umbes kuuekümnel „karumammal“ karupojad talvepesas olema.

Sagedamini sünnib neid kaks-kolm, esmassünnitajatel enamasti üks, aga eriti viljakatel ka  neli. Hõreda karvkattega, hambututel ning pimedatel karupoegadel oli sünnikaalu kolmesaja grammi ringis. Talvepesas saab uinakus emasloom poegadega kenasti hakkama.

Emaskaru piima rasvasisaldus on üle 10%. Kujutate Te ette, et organism toodab seda eelmise sügise rasvavarude arvelt? Mõned emasloomad peavad poegi toitma kuni kolm kuud, enne pesast väljumist – taliuinaku ajal ei sööda ega jooda, roojata ega urineerita. Omaette „ime“.

Piimahambad lõikuvad karupoegadel seitsme nädala vanuselt. Olenevalt kevadilmadest  alustatakse juba aprillis „karumamma“ juhatusel maailma avastamist.

Uurijad on talvituva pruunkaru veres tuvastanud nn talvehormooni (Hibernation Induction Trigger – HIT), mis takistab, et pooleaastase lamamise ajal suure looma lihased ei atrofeeruks.