Harilik mustikas Vaccinum myrtillus
Sinikas Vaccinum uliginosum
Loode-Eestis on marjametsades on selline seis, et marjade küpsemine jääb tavalisest hilisemaks.
Tavaliselt valmivad sinikad siis, kui mustikad on täisküpsed (tänavu tuleb sinikate korjamisega umbes nädala jagu oodata). Sinikaid korjates määrduvad sõrmed tüki maad vähem, kui mustikal käies. Mustikamarjadki on tänavu väiksemad, hinnanguliselt umbes kolmandiku võrra vähem, kui heade marja aastatega võrrelda.
Sinikaid saab koos mustikaga hästi võrrelda nad on ühe perekonna kääbuspõõsad. Kui soodsas kasvukohas võib sinikapuhmas kasvada vööni, siis mustikas kuni põlveni. Mõlemad on heitlehised ehk talvel ilma lehtedeta: sinika lehtede värv on rohekas-sinakas, mustikatel roheline või heleroheline (just viimastel tundub tänavu marju enam olevat).
Sinika marjad on mustikatest sinisema värvusega ja pole nõnda ümmargused, kui kerge vahakirmega kaetud mustikad. Maitseomadustelt jäävad sinikad mustikatele alla, aga muude heade omaduste ja väärtuste poolest vahet ei ole - seega tasub korjata, kui hea sinikakoha leiate.
Haruharva võivad sinikaid palju söönud inimesel tekitada kerge joobe tunde.
Sinikas