VIDEO: põder varatalvises metsas

Postitas Looduskalender - L, 23.12.2017 - 12.12
Autorid

Video salvestas Ahto Täpsi

Foto Arne Ader

 

Suurel metsaelanikul on hea haistmine ning kuulmine, aga kesine nägemine

Sisu

 

Põder        Alces alces

 

Maa on otsast otsani vett täis, suured loomadki otsivad puhkamiseks kuivema küljealusega paiku. Põdrad on tegusad hämaral ajal, aga harva saab pööripäeva aegu ilm ilma lumeta valgemaks.

Toitutakse sarnaselt üleminekuajale kuni lumevaip maa katab. Toitumas käiakse puhmarindes ja hilissügisel võime märgata põtrade tegutsemist keskealises kuusikus, kus puukoort esihammastega laiade ribadena ära rebitud - tegu on mineraaliderikka toiduga.

Oma suvistelt toitumisaladelt on rännatud talvistele. Kui suvisel ajal kasutas täiskasvanud loom toiduks umbes kolmkümmend kilo taimset toitu, siis talvisel nö oksatoidu perioodil sellest vaid poole jagu.

Novembris, detsembris alustasid pullid „sarvede heitmist“ (kuigi vahel võime sarvedega pulle kohata veel jaanuariski). Talve veedavad pullid enamalt jaolt „nudipäiste“ üksiklastena ning uusi sarvi hakatakse kasvatama aprillikuus.

Tegutsemisjälgi on põhjust lähemalt vaadelda juba siis, kui lumevaip püsivalt maad katab.

Põder

Põder

Sildid