Arutlegem toimunu üle

Veebikaamera pildi salvestas Riitta, LK foorumist
 
 
Eile saabus must-toonekure pesale tundmatu isaslind, loomulikult võttis Tiina, kes oli üle kolme nädala üksi olles pesa ehitanud, saabunu „lahkelt“ vastu. Meenutuseks ja neile, kes veel ei tea, et talvitusaladele lendab emaslind sügisel varem ning talvise aja veedavad must-toonekure vanalinnud üksikult (kohtutakse uuesti pesal).
 
Tiina oli pesasse nende nädalatega munenud kaks muna (usutavalt viljastamata, kuna üldjuhul rändeteel juhuslikke kontakte ei harrastata), polnud miskit parata, muna lihtsalt „tahtis tulla“. Peale „tundmatu“ saabumist kured paaritusid, kuid seejärel viskas isaslind munetud munad pesast välja. Tekib küsimus, kas see tegu oli mõtestatud ja mille ajel toimis isaslind?
 
Täna hommikul munes Tiina veel ühe muna, muidugi oli ka see veel viljastumata ja isaslind purustas ka selle muna ja peitis munakoored. Oleme mõningaid isaslindude sissetunge must-toonekurgede pesadele veebikaamerate vahendusel (all näeme pilti 2008. aastast) näinud. Pea iga kord on konflikti käigus purunenud ka mõni muna - tundus, et tegu oli ettevaatamatult kakelnud lindudega.
 
Eilsed ja tänased sündmused annavad meile vihje, et isaslinnud ei soovi kasvatada temale „võõrast“ sugu – tal ju puudus teadmine, et munad on viljastamata.
 
Emaslinnul võib järgmiste munade munemisega aga raskeks minna – kolm suurt muna on organismist juba palju aineid ja energiat kulutanud. Vaatame, kuidas asjalood arenevad.
 
Sellel foorumi lehel on nii pildi, kui videosalvestusi, kui arutlusi: LINK
 
 
Arhiivi pilt 14.04.2008. Võõras isaslind saabus pesale, jõudes lõhkuda ühe muna… Emaslind Donna vaatas toimumist „alistunult“ pealt.


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)