Kimalastele sarnased mutukad

Pildistas ja kirjutas Ave Liivamägi
 
Kimalas-kägusirelane (Volucella bombylans)
 
Kimalas–kägusirelane on sirelane, kes sarnaneb välimuselt kimalastega. Selleks, et teha kindlaks, kas tegemist on kimalas-kägusirelase või kimalasega tuleb putukat lähemalt vaadelda. Kimalas-kägusirelasel on kaks tiiba, kimalasel neli; tundlad on sulgjad, kimalastel siledad; harrastab sirelasele kohaselt paigallendu ja on olemuselt laisk, kimalane seevastu on olemuselt kiire ja paigallend puudub.
 
Kimalas-kägusirelase nimi reedab selle putuka kohta nii mõndagi. Peale selle, et ta välimuselt sarnaneb kimalastega, on tegemist kimalaste pesaparasiidiga. Nimelt kimalas-kägusirelase vastsed arenevad valdavalt kimalaste pesas, kus nad söövad kimalaste vastseid ja muid pesas tekkivaid orgaanilisi jäätmeid. Siit ka vajadus näha välja kimalase moodi. Kuidas muidu saaks minna kimalaste pessa mune munema ja hiljem lahkuda ilma, et pesas olijad märkaksid.
 
 
 
Meil võib kohata välimuselt kahte erinevat kimalas-kägusirelast. Üks neist on must punase tagakeha tipuga (matkib kivi- ja tumekimalast) ning teine kollase ja valge mustriga (matkib sarnase mustriga kimalasi, näiteks aedkimalast). 
 
Neid sirelasi võib kohata maist septembrini niitudel, metsaservades, rabades ja mujal, kus on õistaimi ning kimalaste pesi. Kimalas-kägusirelaste valmikud toituvad nektarist, seega võib neid kohata mitmesugustel õitel. Lisaks meeldib neile päikeselistel lehtedel peesitada ning vahel ka loodusesõbra käele või jalale maanduda. 


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)