Tänavu suve tavalisemad kägukimalased

Kirjutas Eha Kruus
Pildistasid Tiit Jürisson ja Kersti Jänes
 

Bombus rupestris
 
Kivikimalase pesaparasiit Bombus rupestris matkib välimuselt oma peremeest, kuid on temast veel võimsam ja robustsem. Tõelise kurja kuningannana näib ta suur kogu olevat riietatud dramaatilisse must - punasesse rebasekasukasse, millel läikiva keebina on sobilikult pikad mustad tiivad. Isased on pisemad ja sarnanevad tumedat põhivärvi katva kahvatukollase karvastikuga pigem tumekimalase isastega, kuid on neist pikema sagrise karvaga, millest lülide vahel kumab läbi läikiv kitiinkest. Neid võib segi ajada ka teise kägukimalase Bombus quadricolor tumeda alamliigi isastega. 
 

Bombus campestris
 
Teine efektse välimusega kägukimalase liik, Bombus campestris, pole aga üldse oma peremeeste sarnane. Kui põldkimalast ja jaanikimalast iseloomustab ühtlaselt pruun rindmik, siis nende pesaparasiit uhkeldab kahe kollase vöödiga rindmikul ning kollaste karvatuttidega kolmandast kuni viienda tagakehalüli külgedel. Isase Bombus campestris’e tunneme ära tagakeha üleni kollase karvastiku järgi, mis ainult teisel lülil asendub kitsa musta ristvöödiga. Muide, tänavu on Bombus campestris küllaltki tavaline liik nii aedades, kui teeservades.
 
Peremeesliigi sagrine pikakarvaline analoog on Bombus barbutellus, aedkimalase pesaparasiit. Kuigi ka aedkimalase usinatel töölistel kipub seljakarvade mahahõõrumisega tekkima kiilalt läikivaid laike, siiski näib lühema ja ühtlase karva tõttu aedkimalase muster selgem ja kontrastsem. Erinevalt temast on vahel kägukimalase tagakeha viiendal lülil valge vööt katkenud, nii et tagakeha tipus paistab must täpp.
 
Osale kimalaste vaatlusel ja aita saada uusi teadmisi kimalaste leviku kohta Eestis!
 
Kimalaste vaatlusjuhend ja ankeet: LINK
 
Kimalaste määramislehed: LINK
 
Kimalaste veebiankeet: LINK
 
Liitu ka „Meie kimalaste“ grupiga Facebookis: LINK


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)