Metsakassi pere

Foto: Sven Zacek, www.zacekfoto.ee
 
 
Perekond
 
Ilves ehk harilik ilves           Lynx lynx või Felis lynx
 
Kuldsel seeneaastal liigub meie metsades sadu tuhandeid inimesi, paljud neis ilvest, meie metsade ainumast kasslast kohanud on?
 
Meie loo aluseks on telemeetriliste uurimiste kokkuvõte ja vaatleme poegadega emaslooma (tema sai omale enne innaaega kaela telemeetriakaeluse) tegemisi-toimetamisi.
 
Ilveste kodupiirkond on päris suur, kuni 180 km2, aga vastavalt elukorraldusele kasutatakse seda erinevalt, emaslooma liikumisala võib osaliselt kattuda isegi paari isaslooma kodualaga. Kui emaloomal sündisid ilvesepojad (kassidel on ju pojad – kassipojad) maikuu lõpupoole liikus emasloom toiduotsinguil vaid paari kilomeetri raadiusega alal ümber imetatavate poegadega pesapaiga ja nõnda juuni lõpuni (miski sundis emaslooma vahepeal poegi uude pesakohta toimetama). Loomulikult murdis emasloom sel ajal kõige tagasihoidlikumalt saaki.
 
Juulikuust alates perekond pesapaigaga enam seotud ei olnud. Kutsikate asupaika vahetati sagedasti (viie päevaste vahedega) ning see oli emaslooma kodumetsas, eelmisest peatuspaigast, kas kilomeetri või paari kaugusel. Emaslooma jahipiirkond suurenes sel ajal 22 km2.
 
Poegade kasvades ja toiduvajaduse suurenedes liiguti augustis koos „põngerajega“ juba suuremal alal ja septembrikuus registreeriti emasilvese liikumisi 70-l  km2. Oktoobris kasutas perekond juba kogu koduala.
 
Pere toiduvajaduse katmiseks kulub nüüd umbes neli metskitse kuus (enamalt jaolt noorloomad), muidugi õpetatakse noortele küttimist. Alustatakse metsahiirtega, aga üksikult liiguvad ringi elukogenematud rebaste ning kährikute noorloomad ja teised pisikiskjad – nendest oleme varemalt kirjutanud. Suguküpseks saavad tänavused ilvesepojad kahe aasta vanuselt ja ka järgmise aasta elab perekond emasloomaga juhendamisel.
 
2012. aastal oli seire andmetel Eestis vaid 72 ilvese pesakonda. Metskitse arvukuse väike kasv 2012. aastal pole ilvese juurdekasvu paranemist kaasa toonud. Et kiskja arvukuse tõus järgneb saaklooma arvukuse kasvule mõningase hilinemisega, siis võib ilvese arvukuse suurenemist oodata alles mõne aasta pärast. Vaata: LINK
 
Ilvese territoriaalsus ja toitumine. Koostas Raido Kont  


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)