EST EN DE ES RU  FORUM

       

Uued kaamerad

Uued kaamerad

 

Vikerkaarevärvilised lõngad ja seened

Kirjutas ja pildistas Airi Gailit
 
Tänavune seeneaasta rõõmustas kõiki „Fungi and Fibre“ (Seened ja Kiud) sümpoosionile saabunud  kaugeid ja lähemaid külalisi. Nimelt toimus Otepääl 9.-14. septemberini  rahvusvaheline seentega värvijate 16. ülemaailmne kohtumine, mida väisas 14 riigi (Austraalia, USA, Kanada, Inglismaa, Shotimaa, Belgia, Luxemburgi, Itaalia, Hispaania, Norra, Taani, Rootsi, Soome, Eesti)  84 esindajat.
 
Kui kahe aasta eest Hispaaniast,  Jacast sai koju tuldud otsusega, et tänavu kutsume kõik seenevärvisõbrad Eestisse, siis suurimaks küsimuseks jäi kuni septembri alguseni, kas värviseened ikka sel aastal ennast ilmutavad. Juulikuised metsaretked olid nauditavad ent värviseeni, mis oleks võinud juba ennast näidata, veel ei kasvanud. Augustikuu kinkis seenemetsast hoidistamiseks hulgaliselt seeni, kuid värviseente poolest olid metsad endiselt  kuni augusti teise pooleni tagasihoidlikud.
 
Üks uhke seen, mis seentega värvijatele meeldib on Sametvahelik (Tapinella atrotomentosa). Augustikuus Elva ümbruses Marega metsas jalutades ja sedasama vana kändu kontrollides, millel varasematelgi aastatel sametvahelik kasvanud, saime ainult rõõmustada - ka tänavu olid ilusad viljakehad kasvamas. Seentega värvijad suudavad sellest seenest mitmete varjunditega lõnga värvida – alates lillakatest, pruunikatest, lõpetades rohelistega.
 
Sametvahelik
 
Sametvahelikuga värvitud lõngad
 
Sametvahelik oli ka üks neljateistkümnest seeneliigist, millega tänavu Otepääl rahvusvaheline seltskond lõnga värvis. Kokku värviti 43 erinevat seenevärvi lõnga. Lisaks lõngade värvimisele said külalised osaleda kalanaha ja siidi värvimise, ning mitmetes meie käsitöö traditsioone tutvustavates töötubades.
 
Airi Gailit ja 43 vikerkaarevärvilist seentega värvitud lõnga
 
Kustumatu mulje jätsid külalistele meie metsad mida seenelistele tutvustasime. Puutumatu loodus ja võimalus vabalt metsas seenel käia oli mitme riigi esindajatele nauding, mida kodumaal teha ei saa. Kuigi augustikuus polnud seenevärvijate ühe lemmikliigi üle võimalik rõõmustada, sest metsast veel verkjaid vöödikuid (Cortinarius semisanguineus) ei leidunud,  kinkis septembrikuu meie rõõmuks väärtuslikku punase värvi seent, mida metsaretkedel leiti ja korjati kaasagi. Läbi erinevate värvimise töötubade võluti verkjas vöödikust välja üksteist erinevat värvi lõnga.
 
Verkjas vöödik
 
Verkjas vöödik      Cortinarius semisanguineus
 

Verkjas vöödikuga värvitud lõnganäidised
 
Rahvusvaheline sümpoosion Fungi ja Fibre leiab taas aset 2016 aasta oktoobrikuus ja siis juba Kanadas!
 
Kellel Facebooki konto saate liituda avaliku grupiga „Dyeing with mushrooms“, kus rohkem teavet värviseentest ja seenevärvidest.