Talinnukaamera - sinitihane

Veebikaamera pildi salvestas IceAge
Foto Arne Ader
 
 
Sinitihane         Parus caeruleus
 
Hommikuhämaras, kohe peale esimeste rasvatihaste toidumaja külastust on platsis veidi ettevaatlikumad ning arglikumad sinitihased – kiirelt napsatakse päevalilleseeme ja läinud linnuke ongi. Olukorrast lähtuvalt võivad pisikesed sinitihased riiakalt käituda, et toidulaual koht välja võidelda: väikest teravat nokka ning küüniseid mõistavad suuremad, kuid aeglasemad linnud peljata küll.
 
Rasvatihastele (nemad on meie suurimad tihased) jäävad sinitihased pikkuses alla tolli jagu ehk siis sellised alla kaheteist sentimeetrised tegelased, kaaludes veidi enam kui kümne grammi, aga rasvatihaste suurte isaslindude kaal küünib üle paarikümne grammi.
 
Seemnetoidul ollakse talvisel ajal, aga meelsasti nokitakse rasvapalle, „tihasekella“ meisterdatakse sulissõpradele tänapäevani (mageda rasva hulka segatakse kaerahelbeid ), kusagil pakutakse seapekki ja kaloririkka toidu kallal toimetatakse külmal ning lühikesel talvepäeval meeleldi.
 
Talvitujateks enamalt jaolt vanalinnud ehk suvel üheskoos pesitsenud sinitihaste paar (kui neil õnneks läinud „kõiki ohte“ vältida). Rännukihk viib mõnel aastal enama jao suvel ilmavalgust näinud noorlindudest viinud Kesk- või Lääne-Euroopasse. Talviseks arvukuseks hindame veidi üle saja viiekümne tuhande isendi. Tänu linnusõpradele, kes talvel tihaste ja teiste talvituvate värvuliste eest hoolt kannavad ei ole nende arvukus langenud.
 
Mõlemal sugupoolel on sarnane sulestik. Pisikeste sinitihaste kael jääb märkamatuks - ümar pea oleks justkui keha küljes. Kollasel rinnal ei näe me rasvatihastele omast musta vööti vaid ainult tumedat triibukest. Taevasinist lagipead ümbritseb valge peapael, mida isaslinnud vahel „turritavad“, punnis põsed säravvalged. Tumepruune silmi, väikest musta nokka ning lõuaalust katab kitsas mustjas „mask“ - kuklatagune vööt on tumesinine nagu ka kuklal laienev krae.
 
Seljasulestik küütleb kenas valguses rohekalt, tiivad ning saba aga sinakalt. Valged tiivajooned sarnaselt rasvatihastele. Pisikesed jalad on hallikassinised.
 
Sinitihaste vaatlused: LINK
 
Sinitihane
 
Vaid isaslinnud turritavad vahel pealae oma siniseid sulgi… 


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)