Talinnukaamera - hakk

Veebikaamera pildi salvestas Bea, LK foorumist
Fotod Arne Ader
 

Hakk       Corvus monedula
 
Hallvarestest veidi väiksemad hakid on vareslastele omaselt nutikad linnud, nemad pole rasvapallile maandudes saamatud - tegutsetakse päris läbimõeldult, teatakse – tuntakse hästi ümbrust ning ka seal valitsevaid ohte.
 
Hakiparved kuulduvad linnamaastikus päris häälekalt ning talveks on neid meile põhjapoolsematest riikidest juurde rännanud. Talvine arvukus  küünib saja kuni paarisaja tuhande isendini.
 
Hakid kannaksid nagu hõbehalli pearätikut, mis isegi kehvas talvevalguses heaks määramistunnuseks. Halli pearäti lõpetab kaelal valge triip, aga see erineb isikuliselt, kellel nähtavam või kellel kogunisti puudub. Seljasulestik must ning tuhmilt läikiv, sulades kokku rinna tumehalli sulestikuga. Mustalt haki otsmikult jälgib meid teraselt valkja vikerkestaga silm, mille tegelik värv on terashall, noorlindudel võib see olla veidi sinakat tooni (vaata Arne alumist pilti). Must nokk, vareslase kohta pisike, jalad samuti musta värvi. Suuruselt võiks hakke võrrelda kodutuvidega, pikkust veidi üle kolmekümne sentimeetri ja kaalu üle paarisaja grammi.
 
Hakikolooniates kehtib lindude omavahelistes suhetes „võimuredel“ isegi talvisel ajal, kui meile on saabunud hulgaliselt talivõõraid ja juba pesitsenud hakipaarid hoiavad üksteise lähedusse ka pesitsusvälisel ajal.
 
Hakkide vaatlused: LINK
 
Hakk
 
Hakkide ja vareste ööbimispaik


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)