Suitsupääsukeste lugu ja laul

Fotod Arne Ader
Loodusheli Veljo Runnel
 
Suitsupääsukesed
 
Suitsupääsuke      Hirundo rustica
 
Juuni alguseks oli enamik meie suitsupääsukesi pesitsemisega alustanud. Emaslind munes nagu ikka 4-5 muna. Pääspojad koorusid jaanipäeva paiku ning hakkasid pesadest lahkuma 10-15. juuli vahel. Päeval istuti tihti elektritraatidel, aga lühisabalisi suitsupääsukese noorlinde võib kogenematu vaatleja segi ajada räästapääsukestega, kellel sama lühike ja vähe harkis saba (leia suitsupääsukeste noorlinnud Arne pildilt). Osa vanalinde asusid aga uuesti pesitsema.
 
Mittepesitsevad vanalinnud ja esimese kurna noorlinnud hakkasid salkadesse kogunema juuli teises pooles ööd veedetakse suuremate järvede, jõgede ja merelahtede veekogude kaldaroostikes või põõsastikes – mõnes kohas võib pääsukeseparvi igaaastaselt oodata.
 
Augusti lõpul, septembrikuu alul kenade ning tuulevaiksete hilissuviste ilmadega kohtame enne päikeseloojangut suitsupääsukesi kõige arvukamalt sest meile on saabunud ka põhjapoolsed pesitsejad, siis võib mõnda ööbimispaika koguneda oma tuhatkond suitsupääsukest. Veekogude läheduses on õhk soojem, putukaid rohkem, söönuks saavad suuremadki seltsingud nii õhtul, kui varahommikul.
 
Hulgakesti ollakse paremini kaitstud vaenlaste eest, seda just lennuvõimetelt mitte veel eriti osavad noorlinnud, kes on veel suht kergeks saagiks raudkullile või lõopistrikule.
 
Veljo Runnel lindistas suitsupääsukesi Palupõhjal: LINK
 
Suitsupääsukesed roostikus


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)