Lillepeenralt loodusesse...

Foto Arne Ader
 
Kanada kuldvits
 
Kanada kuldvits          Solidago canadensis
 
Kanada kuldvitsad kasvavad meie koduaedades ammustest aegadest ning hilissuvise pikalt õitsejana on kõrgekasvuline taim lillepeenardel või aiaäärtes vana tuttav.
 
Umbes veerandsada aastat tagasi märkasime kanada kuldvitsu maanteede veertes, jäätmaadel aga ka niitudel võimust võtmas. Tänaseks on invasiivne kanada kuldvits üks 13 taimeliigist, mille seemnete või istikute sissetoomine, müük ja istutamine on Eestis keelatud - tegu pea sama ohtliku võõrliigiga oma levikult, kui kõigile tuntud karuputkega, mida tõrjutakse meie loodusest juba aastaid.
 
Ohtlikeks võivad muutuda võõramaised liigid, mis on saabunud uude biotoopi, muutudes  agressiivseks või domineerivaks. Hakates välja tõrjuma kohalikke liike ning kujundades nõnda ümber meie oma looduslikke biotoope. Sellistel maa-aladel, kus erinevatel põhjustel on mingi võõrliigi ekspansioon märgatav, võivad ka kohalikud liigid ekspansiivseteks (liik hakkab mingitel põhjustel vohama) muutuda. Põhjuseid võib olla hulgaliselt ja äärmiselt erinevaid. Invasiivsete liikide uurimisega tegelevad tänapäeval teadlased kogu maailmas.  
 
Igal juhul tuleb „sissetulnud“ võõrliike ning nende levikut jälgida, täheldada ajaühikuid mil võõrliik võib alustada omapäi levimist ehk alustab ekspansiooni ja kuidas see kulgeb.


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)