SAKi ümarlaud: Koertega jaht – kasutada tuleks "Pontut". V osa

 
8. septembril toimunud ümarlaua vestluse pani kirja Helen Arusoo, ajakiri Loodusesõber
 
Uue seaduse järgi on lubatud taas ajujaht ja koerte kasutamine metsseajahis. Eelmisel aastal oli see keelatud. Nüüd on olukord muutunud ja arvatakse, et koertega jahtides saab kiiremine rohkem sigu kätte. Ent pole ette kirjutatud, milliseid koeri võib kasutada. Koeratõugude käitumine on aga ohtlikult erinev.
 
Helen Arusoo: SAKi konverentsil öeldi, et agressiivne koer võib emist lausa 20 kilomeetrit taga ajada. Sellega ta liigub ju katku ajal lubamatult palju!
Vahur: Sellega ajame koertega katku üle Eesti laiali.
 
Helen Arusoo: Ragne, sa  esitasid jahimeestele SAKi konverentsil väljakutse – et kas nad on nõus oma koeri koolitama? Mõeldes, et koer kutsumise peale jätab sea ründamise. Oldi üsna vait.
 
Andres Lillemäe: Laikat juba ümber ei koolita.
 
Ragne Oja:  Ma tean seda ise ka, et laikat ei koolita.  Praegu on jahimeeste südametunnistuse asi, et kas nad lähevad sellise koeraga jahile, kes ajab siga taga või ei. Pikas perspektiivis  pakun, et võiks ju kõne alla tulla töökatsed koertele.
 
Andres Lillemäe: Võtsid mul sõnad suust,  töökatseid võiks teha.  Praegu need koerad, kes on esimese-teise diplomi väärtusega ja kelle peale jahimehed on uhked, et nood ajavad looma taga ja ründavad siga, neid ei saa kasutada. Praegu tuleks need jätta jahist kõrvale ja kasutada seda kolmanda järgu koera, kes kallale ei lähe, vaid hauguvad. Samas ajavad siga edasi.
 
Vahur Sepp:  Ma olen kogu aeg seisnud agressiivsete koerte vastu jahis. Kui mina jäägriametis olin, pidasin taksiga seajahti. Sel ajal sead ei jooksnud koera eest ära. Sead hakkasid koera eest ära jooksma, kui Siberist toodi laikad. Laikad on siberi koerad ja peavad Siberisse jääma. Eestis on hoopis teistsugune maastik, hoiame oma Eesti hagijat ja neid koeri, kes meil on.  Aga praegu on meile üle maailma mingid karukoerad ja muud koerad siise toodud, neile ei oska nimesidki anda.
 
Ragne Oja: Praegu tuleks jahil kasutada “Pontut”!
 
Andres Lillemäe: Laika-mehed lasevad mu maha, kui sellist juttu räägina, aga neid tingimusi tuleks tõesti muuta. Olen kogu aeg olnud laikade vastu. Kasutada tuleks seajahis koeri, kes kallale ei lähe.
 
Helen Arusoo: Laikaga jaht pole tänavu ju keelatud?
 
Vahus Sepp:  Ei ole. Sellega ajab katku laiali, see on kindel. Ma tean mitut laika-meest, kes päevast päeva kihutavad neli-viis jahiseltsi läbi, koer on kaasas kuudis.  Koer tegeleb siis igasugu sigadega – ja koer on ise katkukandja.
 
Tõnis Korts: Regulatsioon koertega jahist vajaks täpsemat lähenemist. Me kõik jagame seda seisukohta, aga kuidas nüüd tänastes tingimustes  teostada.  Me pole otsuste tegemise juures paraku. Meie asi tänastes demokraatia tingimustes on nõua anda ja soovitada. Riiklike lepingute puhul me täna oma organisatsioone palume kaasa töötada, palume. Ainult veenmisjõuga  saame midagi teha – mitte midagi ähvardades.  Igasugusele ähvardusele järgneb automaatselt vastutöötamine.
 
Täna on paraku roheline tee antud hoopis teisele käitumisele. Jahimeeste selts on proovinud kogu aeg seda selgeks teha, et jahindus on teadus nagu metsamajandus ja põllumajandus ja vajab vastava lähenemist, mitte kiireid otsuseid. Kui sellest kriisist seda ei õpi, siis asi jääbki nii. 


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)