VIDEO: pärast talve on tore õues olla

Video salvestas Urmas Lett, www.eenet.ee
 
 
Mäger, rahvakeeli määr ehk kähr       Meles meles
 
Tegelikult on nõnda nagu videos näha, mägrad veebikaamera ees pikemalt väljas käinud alles kolmandat päeva. Mitmesse erinevasse eestimaa kohta paigutatud rajakaamerad aga näitavad, et loomad käisid väljas juba peale nn külmalainet, 27. jaanuaril. Kahjuks ei saanud me Saaremaa mägralinnakut talvisel ajal pidevalt jälgida…
 
Tugevam sugupool väljub linnakust esimesena, et ümbrust kontrollida. Nii näemegi, et paari kasukal on värvivahe, mis muidugi tuvastamise kergemaks muudab. Isasloom kröömike tumedama kasukaga, emasloom heledam ning pruunikama seljakarvaga.
 
Pikalt talve maa all veetnud loomadel tahavad kasukad kohendamist ja sugemist – peale käikudest pudenenud liiva on sinna „pesa teinud“ usutavalt ka erinevad söödikud. Eks üksteist soetakse uruski, aga väljas on hoopis teine asi sest kasukas saab ka tuulutatud. Kust peab sügama ja „nakitsema“ teab ikka kõige paremini liigikaaslane.
 
Paar päeva on saanud nende tegemisi salvestustelt jälgitud, aga koheva talvekarva peidust ei oska paraku öelda, kas emasloom on poeginud? Kahtlus jääb kuna isasloom tunneb emaslooma kõhualuse vastu põhjendamatult suurt huvi.
 
Igal juhul selles linnakus paar talvitus, möödunud aastal, jaanipäevajärgselt nägime mäkrade pikka suguakti (teadupärast ei poegi mägrad mitte igal aastal). Loodame, et pojad urus ning sel juhul peaksime neid nägema kevade lõpupoole.
 
Tegeletakse pesamaterjali uuendamisega. Vahvad tegelased.


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)