Kuldnokad parvedes

Enviado por Looduskalender el Sáb, 08/08/2020 - 10:10
Autorid

Fotod Arne Ader

Kuldnokad

Kuldnokad ( www.loodusemees.ee )

Cuerpo

 

Kuldnokk         Sturnus vulgaris

 

Milline võis olla meie tänavusuvine kuldnokkade arvukus?

Arvutame  peast ja lihtsustatult. Kui meil pesitses kakssada tuhat kuldnokapaari ja igal paaril lennuvõimestus neli kuldnokapoega. Meie hallikaspruuni sulestikuga noorlinnud iseseisvusid juba enne jaanipäeva, edasi hulguti ringi salkades, mis tasapisi parvedeks kasvasid, et pisitasa lõuna poole rändama hakata ja meil tänavu koorunud võivad olla jõudnud juba Poola.

Juulis, augustis meil ringi liikuvad ja toituvad kuldnokaparved on pärit pigem põhja- või kirdesuunalistelt pesitsusaladelt. Vanalinnud ei uhkelda enam oma särava rüüga, nende sulestik paistab pruunim ja tähnilisem.

 

Kuldnokk

Kuldnokk

Kuldnokaparved toituvad põldudel, rohumaadel või luhtadel. Ööbima siirdutakse roostikesse või põõsastikesse. Õhtusel ajal on nimetatu omaette vaatepilt, kus tuhandeid ööbijaid.

Toitutakse nii seemnetest, kui marjadest ja võime näha kuidas kuldnokad ka aedades marjadest toitumas käivad.

Ööbivad kuldnokad. Matsalu roostik

Ööbivad kuldnokad. Matsalu roostik

Kuldnokkade vaatlused: LINK

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.

We also use analytics & advertising services. To opt-out click for more information.