Rongad siirduvad pesitsusaladele

Submitted by Looduskalender on Tue, 23.02.2021 - 12:12
Autorid

Foto Arne Ader

Rongapaar

Rongapaar ( www.loodusemees.ee )

Body

 

Ronk ehk kaaren       Corvus corax

 

Üle hulga aastate lumerohke talve veetsid rongad võimaliku toitumiskoha läheduses, kas oli metsas surnud loomakorjus või jahipraak, mida hallareste, kotkaste ja imetajatega jagati, aga leidub ka prahipaikasid, prügilaid, mis revideerimist vajasid.

Veebruaris väheneb meil oluliselt ronkade arvukus sest põhjapoolsed, kirdes ja idakaartes pesitsejad siirduvad oma pesapaikadele.

Numbrites väljenduvad need niimoodi. Kui talvitujaid viibis meil hinnanguliselt veerandsada tuhat ronka, siis pesitsema jääb vaid kolm, neli tuhat paari. Seega väheneb hilistalvel lindude arvukus tagasihoidlikult umbes kaks ja pool korda.

Kaarnate arvukus oli meil kõrgeim sajandivahetusel, kui pesitsejate arvukuseks hinnati kuus tuhat pesitsevat paari. Umbes kaheksakümne aasta eest pesitses meie looduses vaid sadakond rongapaari, mis omakorda tingis lindude kaitse alla võtmise.

Nendest vara pesitsevatest huvitavatest lindudest teeme uuesti juttu pesitsusaja alguses.

Ronkade vaatlused: LINK

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.

We also use analytics & advertising services. To opt-out click for more information.