Pildistas Kristel Vilbaste
Soost leiame jõhvikaid, aga vett on palju
Harilik jõhvikas ehk kuremari Oxycoccus palustris
Väike jõhvikas Oxycoccus microcarpus
Jõhvikad säilivad meie looduses söödavana kõige kauem.
Jõhvikamätas
Jõhvikate ehk kuremarjade kasvukohaks on liigniisked alad. Mitmeaastane igihaljas kääbuspõõsas on roomava varrega, mis puitub. Meil soodes kasvab kahte liiki jõhvikaid ehk harilik jõhvikas ja väike jõhvikas ning väikese jõhvika taimeosad on lihtsalt väiksemad. Kui harilikud jõhvikad kasvavad pigem siirdesoodes, siis väike jõhvikas eelistab kasvada rohkem toitainetevaeses lagerabas ja puhtal turbasambla vaibal.
Jõhvikad
Kuremarjad on muutunud peale öökülmasid ja lumikatet magusamateks, vähemaks jäi mõrkjat maitset, aga marjad ei taha enam hästi säilida.