Millised puravikud võivad rikkuda kogu seeneroa?

Autorid

Fotod  VikipeediaA

Image
Sisu

Sapipuravik

Harilik kivipuravik

Harilik kivipuravik

 

Sapipuravik     Tylopilus felleus

 

Tänavusel rikkalikul seeneaastal võib üks sapipuravik rikkuda kogu hõrgult maitsva seeneroa, andes toidule sedavõrd viha maitse.

Sapipuravikud on meie metsade üks tavalisemaid liike ja võib sattuda seenelise korvi lihtsalt kivipuraviku pähe. Sapipuravike kasvukohtadeks on sagedamini okasmetsad. Seened võivad kasvada nii kändudel kui puude juurtel ja silmale nähtamatult sambla sees kõduneval puidul, vahel koguni sipelgapesas kuna seen pole valiv ning võib mükoriisa moodustada erinevate puuliikidega.

Sapipuraviku kübar on hele- kuni tumepruun ja ei kasva läbimõõdult kaheteistkümnest sentimeetrist suuremaks.

Seenetorukesed väga noortel sapipuravikel valged, aga muutuvad roosakateks ja kõigi puravike hulgas on roosakad torukesed ainult sapipuravikul.

Seenejala värvus võib olla kreemikast ookerpruunini, kuid seenejalg on kaetud jämedalt tumeda võrguga, mis muutub lõikekohalt roosakaks.

Kui sapipuravikku nuusutada, võib tunda ebameeldivat lõhna, aga seen ei pruugi ka üldse lõhna eritada.

Mõru maitset tunneme koheselt kui kergelt limpsata seenejala lõikepinda või seenetorukesi.

Isegi seenesääsed ei mune mõrumaitselistele sapipuravikele.

Pipartatik

Pipartatik

 

Pipartatik ehk piparpuravik         Chalciporus piperatus

 

Pipartatikud rikuvad kogu seeneroa oma piprakibeda maitsega.

Väiksemat sorti pipratatikuid leiame kasvamas kas männikutes või männi-segametsades. Kasvavad pigem üksikult kui väiksema rühmana. Lisaks teravale pipramaitsele võib vahel seent nuusutades reeta isegi nõrk pipra lõhn.

Piprapuraviku kollaka värvusega seenekübar on väike, umbes paari sentimeetrine (isegi täiskasvanul seenel jääb see alla kolme tolliseks), ülapoolt kumer ja noorel seenel kergelt kleepuv.

Kübaraalused suuremad seenetorukesed paistavad veidi määrdunutena.

Seenejalg ei kasva piprapuravikel võimsaks nagu kivipuravikel, vaid sarnaneb pigem kasepuravike silinderja jalaga.

Kirjandusest võime leida, et seenegurmaanid kasutavad piprapuravikke seeneroogade maitsestamisel, aga peab ütlema, see võib olla doseerimisel üpris keeruline tegevus.

Kasutame veebilehel nn Cookie´sid, et toetada tehnilisi funktsioone ja pakkuda sellega paremat kasutajakogemust.

Kasutame ka andmeanalüütikat ja reklaamiteenuseid. Klõpsa nupul Rohkem teavet, kui tahad lähemalt teada.